Via ferrata

VFH
VF1

Bij via ferrata klim je snel via een artificiële route langs een rotswand omhoog, waarbij je constant vastgemaakt bent aan een metalen kabel. Op moeilijke plaatsen zijn ladders, trappen en treden aangebracht. Tibetaanse bruggen, boomstammen en andere originele hulpmiddelen helpen je hindernissen zoals een diepe kloof of een rivier te overbruggen. Via ferratas zijn er in verschillende niveaus, gaande van initiatie tot zeer sportief.

De oorsprong van deze populaire sport ligt bij de rijke gemzenjagers, die via een korte weg snel de hogergelegen gebieden wouden bereiken. Ook smokkelaars waren in het begin van de 20ste eeuw niet vies van deze ijzeren weg om via een alternatieve route uit handen te blijven van de overheid.

Praktisch

Periode:   het hele jaar door
Duur:        2 tot 5 uur
Groep:      min 2 – max 12 personen
Leeftijd:   vanaf 12 jaar

Materiaal te voorzien:                           soepele kledij, stevige en gesloten schoenen, dagrugzak met drinken, zonnebescherming/regenkledij

Uitrusting inbegrepen in de prijs:       gordel met remsysteem, helm en collectief materiaal zoals touwen, technisch materiaal en EHBO

Tarieven en mogelijkheden

Via ferrata kan zonder problemen doorheen het ganse jaar beoefend worden maar bij regen of onweer is het niet veilig om aan de activiteit te beginnen. Daarom passen we ons steeds aan aan de meteorologische omstandigheden.

Cascada del Sorrosal: € 45

Regio: Broto
Niveau: Initiatie
Duur: +- 2h30

Deze via ferrata is de meest gevarieerde in de regio. Langs een hoge waterval klim je omhoog via boomstammen, ladders en andere hulpmiddelen. Een korte passage door de rotswand heen brengt je tot in het hart van de canyon. Geschikt voor iedereen zonder uitgesproken hoogtevrees.

El Foradada del Toscar: € 50

Regio: Ainsa
Niveau: Medium
Duur: +- 3h

Zeer verticale via ferrata op de flank van de Peña Montañesa.

Croqueta de Obarra: € 50

Regio: Valle de Isabena
Niveau: Hoog
Duur: +- 4h

Deze via ferrata, gelegen op een boogscheut van het klooster van Obarra, was de eerste van de streek maar spreekt nog steeds tot de verbeelding. Je krijgt er maar liefst 1000m geëquipeerde route voorgeschoteld en sommige passages zijn zeer “aérien”. Ervaring vereist !

Peña del Morral: € 35

Regio: Graus
Niveau: Initiatie
Duur: +- 1h

Korte via ferrata die horizontale passages afwisselt met korte maar vrij gemakkelijke verticale passages, daarom ideaal voor beginners en kinderen. Vooral interessant in combinatie met een bezoek aan de basiliek Virgen de la Peña die je op de afdaling tegenkomt en een tocht door de smalle straatjes van Graus.

Santa Cristo: € 35

Regio: Graus
Niveau: Initiatie
Duur: +- 1h30

Korte via ferrata die je beloont met een prachtig uitzicht op de kloof van Olvena en de omliggende regio.

Peñas Juntas: € 35

Regio: Sierra de Guara
Niveau: Initiatie
Duur: +- 1h30

Korte via ferrata in een indrukwekkende natuur. 3 Tibetaanse bruggen langs en over een rivier maken deze via ferrata zeker de moeite waard.

Sacs: € 45

Regio: Benasque
Niveau: Medium
Duur: +- 2h

Zeer verticale via ferrata met enkel overhangende passages.

Via ferrata + canyon: € 65

In de voormiddag de via ferrata Cascada del Sorrosal en in de late namiddag de korte maar verticale canyon Furco met rappels tot 25m. Geschikt voor iedereen met een basisconditie zonder uitgesproken hoogtevrees. Vanaf 12 jaar.

Ook nog:

Bovenstaande is een oplijsting van de meest interessante via ferratas in de wijde omtrek; er zijn nog tal van andere routes mogelijk. Verder zijn ook volgende gerelateerde activiteiten zeker de moeite waard:

  • Wandelingen met korte technische passages (met kettingen, passerellen, …): vb. Estrecho de Entremon (Mediano), Camino de las Pardas (Bielsa)
  • Nachtelijke via ferrata bij volle maan
  • Clavijas in het Nationaal Park van Ordesa en Monte Perdido

Voorwaarden en prijzen op aanvraag.

VF3 kopie
VF2 kopie
VF
VF4 kopie
VF kopie